Cum sa faci “Latte art” in propria bucatarie?

Cum sa faci “Latte art” in propria bucatarie?

Pentru a reusi sa faceti o cafea cu lapte ca un adevarat barista veti avea nevoie de doua ingrediente cheie: un espresso proaspat, cu o cantiate adecvata de crema si lapte aerat, texturat corespunzator. Desigur pentru a putea procura aceste doua ingrediente veti avea nevoie de un espressor adecvat. Va recomandam Expobar Office Control, mic si usor de folosit, se potriveste la fix in bucatarie sau la birou.

Motivul pentru care nu puteti face un latte adaugand pur si simplu lapte in cafea are legatura atat cu chimia cat si cu fizica.

Pentru a face spuma de lapte care este turnata in ceasca, barista adauga de obicei abur in lapte. Acest proces stiintific este numit “denaturare” deoarece determina modificarea proprietatilor fizice ale laptelui.

Laptele este compus in esenta din zahar, grasimi si proteine. Cand este aburit, grasimile si zaharurile din lapte se descompun in bucati mai mici, mai simple, care fac laptele mai dulce.

Odata ce laptele aerat este gata, urmeaza pasul urmator in care il turnati in ceasca de espresso. Barista toarna laptele aburit astfel incat laptele se scurge mai intai iar la final curge spuma pentru a crea designul.

Greselile frecvente facute de incepatori, pe langa adaugarea de lapte simplu, mai numara si:

Turnarea laptelui prea incet: Acest lucru face ca laptele sa se separe in cana, rezultand mai putin lapte aerat in bautura si mai mult ramas in cana. Lucrul acesta nu numai ca face dificila creerea designului, dar va ofera si o bautura slab aerata.

Ridicarea canii de langa ceasca atunci cand turnati: Cand ridicati cana departe de suprafata bauturii, laptele se va scufunda in crema, in loc sa stea deasupra si sa va ajute sa creati modelul.

Mentinerea canii prea aproape de suprafata bauturii: Acest lucru are efect opus, deoarece laptele tinde sa patrunda prin crema cafelei, deci nu creeaza un model.

Acestea sunt aspectele cheie ale turnarii laptelui in cafea pentru a face Latte art (inaltime, pozitie, debit). Acum tot ce mai trebuie sa faceti este sa aerati laptele cu ajutorul steamer-ului de la espressor (odata cu achizitionarea espressorului de la noi va vom arata practic secretul aerarii).