Cafeaua din Rwanda, care câștigă recunoașterea globală pentru calitatea sa înaltă, provine, în general, de la fermele situate pe versanții munților între 1600 și 2000 metri deasupra nivelului mării. Altitudinile mari, solul vulcanic, lumina abundentă a soarelui și ceața ecuatorială, favorizează creșterea arborilor de cafea. Plantele înfloresc în septembrie – octombrie, pentru ca boabele să fie recoltate și prelucrate în lunile martie – iunie.
Odată colectate, boabele de cafea sunt duse la stațiile de procesare, unde sunt sortate manual, pulverizate, fermentate și gradate. Ele sunt apoi uscate la soare pe mese înalte.
Cafelele din Rwanda au o trasabilitate până la stațiile de procesare și către numeroasele grupuri de fermieri și cooperative care le aprovizionează. Fiecare fermier are în medie 183 de arbori de cafea, ceea ce face imposibilă trasabilitatea cafelei către un singur producător.
Uimitoarele cafele din Rwanda deseori ne amintesc de gustul fructat și proaspăt al merelor și al strugurilor roșii. Aromele de fructe de pădure alături de calitați florale sunt deseori întâlnite în aceste cafele.