Istoria producerii cafelei din Papua Noua Guinee nu este una lungă. Primii arbori de cafea au fost plantați relativ devreme, în anii 1890, cafeaua nefiind tratată ca un produs comercial. Totuși în 1926, 18 moșii s-au consacrat folosind semințe din Jamaica Blue Mountain, iar în 1928 producția de cafea a început serios.
Astăzi 95% din producție vine de la micii proprietari, majoritatea fiind fermieri de subzistență. Aceștia produc 90% din cafeaua țării, aproape în întregime arabica.
Altitudinea și solul din Papua Noua Guinee oferă un mare potențial cultivării cafelei de înaltă calitate. Prin urmare, în ultimii ani, a crescut interesul pentru piața de specialitate.
Nu exista o istorie a trasabilității cafelelor, deoarece în trecut unele ferme achizitionau cafeaua de la alți producători, însușinduși-o. Ideea de a vinde cafeaua pe regiuni este relativ nouă, unele ferme mari și stații de procesare reușind cu succes desfășurarea traseului cafelei până la plantație.
Cafelele din Papua Noua Guinee au un corp plin, sunt dulci și complexe, cu note de ceai negru și prune.