Etiopia, recunoscută pe scară largă ca fiind locul de naștere al cafelei (în ciuda Yemenului și al Sudanului, care și-au revendicat de asemenea acest statut), produce unele dintre cele mai excepționale cafele din lume. De la bergamota strălucitoare și florală ale Yirgacheffe până la notele de fructe coapte ale Harrar, aromele unice oferite de această țară spectaculoasă au devenit, în ultimii 10 ani unele dintre cele mai căutate în cafeaua de specialitate.
În Etiopia este cultivată doar cafea arabica, dar varietatea de soiuri individuale – multe crescând încă sălbatice și nedescoperite – este de neegalat oriunde în lume. În plus, volumul mare de cafea a produs o reducere a producției din Kenya și Tanzania cu aproximativ 450.000 de tone anual.
Există trei „sisteme de producție” a cafelei în Etiopia: Cafeaua de pădure, unde cafeaua crescută în sălbăticie este recoltată de populația locală; Cafeaua de grădină, aceasta este cultivată în mici parcele (în grădinile oamenilor) împreună cu alte culturi – majoritatea cafelelor provenind din acest sistem; și Cafeaua de plantație, un procent foarte mic de cafea etiopiană, cultivată pe terenuri mari.
Cafeaua în Etiopia a fost în mod tradițional prelucrată uscat, dar procesarea umedă devine din ce în ce mai comună. Peste 50% din cafeaua din țară este acum procesată umed, ceea ce evidentiază notele delicate, florale, pentru care este cunoscută.
Etiopia este printre puținele țări producătoare de cafea care și consumă o mare parte din producție pe plan intern (pe lângă Brazilia, Columbia, India și Republica Domnicană), iar cafeaua este de obicei preparată într-o ceremonie complexă folosind o „jebena” – un ulcior ceramic cu baza sferică, gât și gură de turnare.
Va prezentam 2 din cafelele Etiopiene prajite de noi: