Prima data cafeaua a fost introdusa in Honduras de catre comerciantii europeni candva la sfarsitul secolului al XVII-lea. Inregistrarile arata ca pana la mijlocul secolului al XIX-lea s-au infiintat ferme, cafeaua fiind cultivata la scara mica.
Honduras are multe dintre conditiile climatice si geografice necesare pentru a produce cafea de inalta calitate. Cu toate acestea, deoarece nu avea infrastructura de care beneficiau alte tari cultivatoare de cafea din regiune, Honduras s-a luptat sa produca cafea de specialitate la egalitate cu vecinii sai. De ani de zile, acest lucru a insemnat ca majoritatea cafelei din tara a fost retrogradata la amestecuri de calitate comerciala.
Din cauza infrastructurii comerciale dezorganizate si a taxelor mari de export, era o practica obisnuita contrabanda cafelei din Honuras catre Guatemala si El Salvador, unde se obtineau preturi mai mari. In cele din urma, guvernul a inceput sa aloce mai mult din acese venituri fiscale inapoi producatorilor sub forma de asistenta tehnica, ceea ce a dus la imbunatatiri atat in productie, cat si in calitate. Pe masura ce valoarea cafelei din Honduras a crescut, producatorii au gasit mai profitabil exportul legal de cafea, in defavoarea contrabandei.
In ultimii ani, Honduras a devenit una din cele mai importante origini ale cafelei din lume. In 2011, Honduras a depasit Guatemala pentru a deveni cel mai mare producator de cafea din America Centrala, iar acum este al saptelea ca marime din lume. Datorita calitatii excelente a cafelei din Honduras, aceasta a ajuns acolo unde ii este locul in „lumea cafelei”.
Cafaua din Honduras ofera un spectru imens de profiluri de arome, avand un parfum intens, note de ciocolata cu gust de nuci si fructe, avand un echilibru bun intre dulceata si aroma, unele avand o aciditate stralucitoare si gustoasa.
Puteti gusta cafeaua din Honduras prajita de noi, chiar de aici: