Din perspectiva ANPC se vor lua in considerare urmatoarele aspecte:
Conditii de expunere/amplasare, instalare, prezentare (se va solicita cartea tehnica a aparatului pentru a se compara conditiile de instalare, amplasare, functionare prevazute de producatorul aparatului raportat la conditiile de la fata locului);
Amplasarea in incinta acoperita sau in exterior, respectarea conditiilor de temperatura si umiditate in conformitate cu conditiile si prevederile tehnice date de producatorul aparatului;
Modul de alimentare si calitatea apei folosite la prepararea bauturilor calde, asigurarea conditiilor corespunzatoare privind potabilitatea apei folosite;
Modul de informare a consumatorilor:
Existenta unei etichete, afisate la loc vizibil si redactata lizibil privind denumirea sortimentelor de bauturi calde oferite de automatul/dozatorul respectiv, ingrediente folosite, gramajul acestora;
Lista substantelor alergene si in special a laptelui si a produselor derivate (inclusiv lactoza)
Instructiuni de utilizare, de exemplu: „introduceti bancnotele si/sau monedele pe rand, selectati cantitatea de zahar, selectati bautura, ridicati paharul”;
Atentionari, avertismente, de exemplu: „aparatul functioneaza cu bancnote de 1 leu, monede de 10 si 50 bani”, „Atentie! Bautura fierbinte”, „Aparatul elibereaza/nu elibereaza rest!”, etc
Afisarea preturilor;
Calitatea ingredientelor si a bauturilor:
Existenta documentelor de provenienta;
Verificarea directa a caracteristicilor organoleptice a alimentelor, respectiv (aspect, miros si gust, prezenta corpurilor straine in continut)
Starea ambalajelor (paharelor): integritate, etanseitate;
Incadrarea in cantitatea neta, respectiv volumul net declarat;
Incadrarea in termenul de valabilitate a ingredientelor, materiilor prime folosite;
Respectarea conditiilor de pastrare a materiilor prime din dozator: umiditate, temperatura, raportat la conditiile prescrise de producator;
Respectarea retelor de fabricatie pentru bauturile preparate;
Modul de respectare a prevederilor Legii 363/2007 privind combaterea practicilor incorecte ale comerciantilor in relatia cu consumatorii, respectiv:
Declararea in lista ingredientelor a laptelui (sau frisca), in realitate folosindu-se substitute pe baza de grasimi vegetale;
Folosirea termenului de „ciocolata” in cazul bauturilor fabricate din produse cu continut scazut de cacao, ciocolata de baut fiind considerat produsul care contine minimum 25% pudra de cacao. Aceste denumiri trebuie insotite de sintagma „continut redus de grasime” in cazul in care produsul este cu continut redus de grasime, asa cum este definit.