Ce se controleaza la automatele de cafea?

Ce se controleaza la automatele de cafea?

Din perspectiva ANPC se vor lua in considerare urmatoarele aspecte:

Conditii de expunere/amplasare, instalare, prezentare (se va solicita cartea tehnica a aparatului pentru a se compara conditiile de instalare, amplasare, functionare prevazute de producatorul aparatului raportat la conditiile de la fata locului);

Amplasarea in incinta acoperita sau in exterior, respectarea conditiilor de temperatura si umiditate in conformitate cu conditiile si prevederile tehnice date de producatorul aparatului;

Modul de alimentare si calitatea apei folosite la prepararea bauturilor calde, asigurarea conditiilor corespunzatoare privind potabilitatea apei folosite;

Modul de informare a consumatorilor:

Existenta unei etichete, afisate la loc vizibil si redactata lizibil privind denumirea sortimentelor de bauturi calde oferite de automatul/dozatorul respectiv, ingrediente folosite, gramajul acestora;

Lista substantelor alergene si in special a laptelui si a produselor derivate (inclusiv lactoza)

Instructiuni de utilizare, de exemplu: „introduceti bancnotele si/sau monedele pe rand, selectati cantitatea de zahar, selectati bautura, ridicati paharul”;

Atentionari, avertismente, de exemplu: „aparatul functioneaza cu bancnote de 1 leu, monede de 10 si 50 bani”, „Atentie! Bautura fierbinte”, „Aparatul elibereaza/nu elibereaza rest!”, etc

Afisarea preturilor;

Calitatea ingredientelor si a bauturilor:

Existenta documentelor de provenienta;

Verificarea directa a caracteristicilor organoleptice a alimentelor, respectiv (aspect, miros si gust, prezenta corpurilor straine in continut)

Starea ambalajelor (paharelor): integritate, etanseitate;

Incadrarea in cantitatea neta, respectiv volumul net declarat;

Incadrarea in termenul de valabilitate a ingredientelor, materiilor prime folosite;

Respectarea conditiilor de pastrare a materiilor prime din dozator: umiditate, temperatura, raportat la conditiile prescrise de producator;

Respectarea retelor de fabricatie pentru bauturile preparate;

Modul de respectare a prevederilor Legii 363/2007 privind combaterea practicilor incorecte ale comerciantilor in relatia cu consumatorii, respectiv:

Declararea in lista ingredientelor a laptelui (sau frisca), in realitate folosindu-se substitute pe baza de grasimi vegetale;

Folosirea termenului de „ciocolata” in cazul bauturilor fabricate din produse cu continut scazut de cacao, ciocolata de baut fiind considerat produsul care contine minimum 25% pudra de cacao. Aceste denumiri trebuie insotite de sintagma „continut redus de grasime” in cazul in care produsul este cu continut redus de grasime, asa cum este definit.

Lasă un răspuns

Închide
×
×

Cart

Buy for 1.00000 lei more and get free shipping