Cafelele de origine sunt create folosind boabe provenite dintr-o singura locatie. „Locatie” inseamna, in general, regiuni de cultivare a cafelei, care sunt bine definite. Boabele nu provin neaparat din aceeasi ferma sau plantatie.
Provenind dintr-o singura regiune, aceste cafele capteaza aromele unei anumite zone. Consumand cafea de origine este ca si cum ai face o calatorie prin tara in care aceasta este cultivata, deoarece fiecare ceasca iti permite sa gusti diferentele facute de clima, proprietatile solului, altitudine, soiul de boabe si metoda de procesare. Multi cunoscatori ai cafelei prefera adesea aceste tipuri de cafea datorita experientei unice pe care fiecare ceasca o ofera.
Pentru multi iubitori de cafea, capacitatea de a-i urmari provenienta este o caracteristica importanta. Trasaturile cafelei, dar si originea acesteia, pot spune multe despre calitatea cafelei in sine.
Cafeaua de origine are o reputatie atat de mare datorita capacitatii sale de reconstitiure a traseului, pana in locul in care a fost cultivata. Acest lucru consolideaza si mai mult reputatia unei ferme de cafea sau a marcilor. deoarece poate fi trasa la raspundere datorita capacitatii sale de a fi urmarita.
Cafeaua „single-origin” este capabila sa evidentieze foarte bine arome specifice. Prin urmare, este esential sa incercati daca doriti sa va extindeti paleta de gusturi in materie de cafea.