Cafeaua este una dintre cele mai populare bauturi din lume. Datorita nivelurilor sale ridicate de antioxidanti si a substantelor nutrivtive benefice, pare, de asemenea, destul de sanatoasa.
Studiile arata ca persoanele care consuma cafea prezinta un risc mult mai scazut de aparitie a mai multor boli grave.
Iata principalele 13 beneficii ale cafelei pentru sanatate:
1. Iti poate creste nivelul energiei si te poate face mai inteligent
Cafeaua poate ajuta oamenii sa se simta mai putin obositi si sa fie mai energici (1, 2). Acest lucru se datoreaza faptului ca aceasta contine un stimulet numit cofeina – cea mai consumata substanta psihoactiva din lume (3).
Dupa ce bei cafea, cofeina este absorbita de fluxul sanguin, care se deplaseaza catre creier (4). Acolo, in creier, cofeina blocheaza neurotransmitatorul inhibitor adenozina. Cand se intampla acest lucru, cantitatea altor neurotransmitatori precum norepinefrina si dopamina creste, ceea ce duce la o declansare accelerata a neuronilor (5, 6).
Multe studii controlate pe oameni demonstraza cum consumul de cafea imbunatateste diferite aspecte ale functiei creierului – inclusiv memoria, starea de spirit, vigilenta, nivelurile de energie, timpul de reactie si functia mentala generala (7, 8, 9).
2. Va poate ajuta sa ardeti grasimile
Cofeina se gaseste in aproape toate suplimentele comerciale pentru arderea grasimilor – si nu intamplator. Aceasta este una dintre putinele substante naturale dovedite ca ajuta la arderea grasimilor.
Cofeina va poate stimula rata metabolica cu 3-11% (10, 11) sau poate creste in mod specific arderea grasimilor cu pana la 10% la persoanele obeze si cu 29% la persoanele slabe, conform mai multor studii (12).
Cu toate acestea, este posibil ca aceste efecte sa se diminueze la consumatorii de cafea pe termen lung.
3. Poate imbunatati performantele fizice
Cofeina stimuleaza sistemul nervos, semnaland celulele grase sa descompuna grasimea corporala pentru a o consuma sub forma de combustibil (13, 14, 15, 16). Dar, de asemenea, creste nivelul de epinetrina (adrenalina) din sange (17, 18).
Avand in vedere aceste efecte, nu este surprinzator cum cofeina poate imbunatati performanta fizica cu 11-12%, in medie (19).
4. Contine substante nutritive esentiale.
Multe dintre substantele nutritive din boabele de cafea isi croiesc drum in cafeaua finita.
O singura ceasca de cafea contine (20):
- Riboflavina (vitamina B2): 11% din aportul zilnic de referinta;
- Acid pantotenic (vitamina B5): 6% din aportul zilnic de referinta;
- Mangan si potasiu: 3% din aportul zilnic de referinta;
- Magneziu si niacina (vitamina B3): 2% din aportul zilnic de referinta.
Desi acest lucru pare nesemnificativ, majoritatea oamenilor se bucura de mai multe cesti pe zi – crescand aceste sume la niste valori semnificative.
5. Poate scadea riscul de diabet zaharat de tip 2
Diabetul de tip 2 este o problema majora de sanatate, afectand in prezent milioane de oameni din intreaga lume. Aceasta se caracterizeaza printr-un nivel ridicat de zahar in sange cauzat de rezistenta la insulina sau de o capacitate redusa de a secreta insulina.
Din anumite motive, consumatorii de cafea au un risc redus de a dezvolta diabet de tip 2. Studiile au observat ca persoanele care beau cafea au un risc mai mic cu 23-50% de a avea aceasta boala. Un alt studiu a aratat o reducere a riscului de pana la 67% (21, 22, 23, 24, 25).
Conform unei revizuiri ample a 18 studii efectuate la un total de 457.922 de persoane, fiecare ceasca de cafea zilnica a fost asociata cu o reducere a riscului de 7% de diabet zaharat de tip 2 (26).
6. Va poate proteja de Alzheimer si dementa
Boala Alzheimer este cea mai frecventa boala neurodegenerativa si principala cauza a dementei la nivel mondial. Aceasta afectiune, de obicei, afecteaza persoanele peste 65 de ani si nu exista niciun remediu cunoscut.
Cu toate acestea, exista mai multe lucruri pe care le puteti face pentru a preveni aparitia bolii in primul rand. Aceasta include recomandarile obisnuite precum consumul de alimente sanatoase si miscarea zilnica, dar consumul de cafea poate fi incredibil de eficient.
Conform mai multor studii consumatorii de cafea au un risc cu pana la 65% mai mic de aparitie a bolii Alzheimer (27, 28).
7. Va poate scadea riscul de Parkinson
Boala Parkinson este a doua cea mai frecventa afectiune neurodegenerativa, chiar in spatele Alzheimerului. Aceasta este cauzata de moartea neuronilor generatori de dopamina din creier.
La fel ca in cazul Alzhemerului, nu se cunoaste un remediu, ceea ce face mult mai importanta preventia.
Studiile arata ca bautorii de cafea au un risc mult mai mic de a dezvolta boala Parkinson, cu o reducere a riscului cuprinsa intre 32-60% (29, 30, 31, 32).
In acest caz, cofeina in sine pare a fi benefica, deoarece persoanele care beau cafea decofeinizata nu au un risc mai mic de a dezvolta boala (33).
8. Poate proteja ficatul
Ficatul este un organ uimitor care indeplineste sute de functii importante.
Mai multe boli comune afecteaza in principal ficatul, inclusiv hepatita, bolile hepatice grase si multe altele.
Multe dintre aceste afectiuni pot duce la ciroza, in care ficatul este in mare parte inlocuit de tesut cicatricial.
Cafeaua poate proteja impotriva cirozei – persoanele care beau 4 sau mai multe cesti pe zi au un risc cu pana la 80% mai mic (34, 35, 36).
9. Poate lupta impotriva depresiei si te poate face mai fericit
Depresia este o tulburare psihica grava care determina o calitate a vietii redusa semnificativ. Este foarte frecventa, deoarece aproximativ 3,2% dintre persoanele din Europa indeplineau in 2019 criteriile pentru depresia clinica.
Intr-un studiu de la Harvard publicat in 2011, femeile care au baut 4 sau mai multe cesti de cafea pe zi au avut un risc cu 20% mai mic de a deveni depresive (37).
Un alt studiu efectuat pe 208.424 de persoane a constatat ca cei care au baut 4 sau mai multe cesti pe zi au fost cu 53% mai putin probabil de a se sinucide (38).
10. Poate reduce riscul anumitor tipuri de cancer
Cancerul este una din principalele cauze de deces la nivel mondial. Se caracterizeaza prin cresterea necontrolata a celulelor din corp.
Cafeaua pare a fi protectoare impotriva a doua tipuri de cancer: de ficat si colorectal.
Cancerul de ficat este a treia cauza principala de deces prin cancer in lume, in timp ce cancerul colorectal ocupa locul al patrulea (39).
Conform studiilor, consumatorii de cafea au un risc cu 40% mai mic de cancer la ficat (40, 41).
In mod similar, un studiu efectuat pe 489.706 de persoane a constatat ca cei care au baut 4-5 cesti de cafea pe zi au un risc cu 15 % mai mic de cancer colorectal (42).
11. Nu cauzeaza boli de inima si poate reduce riscul de accident vascular cerebral
Cofeina poate creste tensiunea arteriala.
Acest lucru este adevarat, dar cu o crestere de numai 3-4 mm/Hg, efectul este mic si de obicei se disipeaza daca beti cafea regulat (43, 44). Cu toate acestea, poate persista la unii oameni, deci retineti acest lucru daca aveti tensiunea arteriala crescuta (45, 46).
Acestea fiind spuse, conform studiilor, cafeaua nu va creste riscul bolilor de inima (47, 48). Dimpotriva, exista unele dovezi care spun ca femeile care consuma cafea prezinta un risc redus (49).
De asemenea, consumatorii de cafea au un risc cu 20% mai mic de accident vascular cerebral, potrivit studiilor (50, 51).
12. Va poate ajuta sa traiti mai mult
Avand in vedere ca bautorii de cafea au mai putine sanse de a suferi de multe boli, este logic ca aceasta te poate ajuta sa traiesti mai mult.
In doua studii importante, consumul de cafea a fost asociat cu un risc mai redus de deces in randul barbatilor cu 20% si cu 26% in randul femeilor, cu varste de peste 18-24 ani (52).
Acest efect pare deosebit de puternic la persoanele cu diabet zaharat de tip 2. Intr-un studiu de 20 de ani, persoanele cu diabet care au baut cafea au avut un risc de deces cu 30% mai mic (53).
13. Cea mai mare sursa de antioxidanti din dieta occidentala
Pentru persoanele care consuma o dieta occidentala standard, cafeaua poate fi unul dintre cele mai sanatoase aspecte ale dietei lor.
Asta pentru ca cafeaua este destul de bogata in antioxidanti. Studiile arata ca multi oameni obtin mai multi antioxidanti din cafea decat din fructe si legume la un loc (54, 55, 56).
De fapt, cafeaua poate fi una dintre cele mai sanatoase bauturi de pe planeta.
Asadar, daca va place gustul si ii tolerati continutul de cofeina, nu ezitati sa va turnati o ceasca sau mai multe pe tot parcursul zilei.