La poalele muntelui Kerinci, pe insula Sumatra din Indonezia, se afla un platou care gazduieste cei 320 de membri ai Cooperativei Koerintji Barokah Bersama. Muntele Kerinci este unul dintre numerosii vulcani care formeaza Cercul de Foc al Pacificului, un lant de 452 de vulcani activi asezati in forma de potcoava pe o suprafata de 40000 km. Datorita istoricului activ al vulcanului, zona a devenit una luxurianta si inverzita, cu o cantitate bogata de sol vulcanic fertil.
Majoritatea fermelor de cafea din Sumatra sunt de mici dimensiuni, intre 500 si 2500 de ari. Cafeaua este, de obicei, cultura comerciala principala pentru fermieri, acestia cultivand si legume si fructe pentru consumul personal.
In timpul sezonului de recoltare, cafeaua este culeasa manual, in principal de fiecare familie in parte. Mai apoi aceasta fiind vanduta catre un centru de recoltare a cooperativei. Din ce in ce mai multi fermieri se alatura sau infiinteza cooperative, astfel ei pot imparti resursele, organiza cursuri si negocia preturi mai bune. Membrii cooperativei au un cumparator fix pentru ciresele lor, iar la sfarsitul anului, cooperativa isi investeste profiturile fie in infrastructura pentru a creste calitatea, fie le imparte ca prime de calitate cu producatorii membri.
Indonezia este cunoscuta pentru procesul sau unic de „decorticare umeda” (Giling Basah). Cei din cooperativa Koerintji Barokah Bersama extind traditiile de procesare a cafelei din Indonezia. Cu acest lot procesat „Honey”, cafeaua este extrasa din ciresa fara a folosi apa si apoi este mutata direct la uscat pe paturi inaltate. Paturile sunt aplasate in cupole pentru a proteja cafeaua de ploaie sau razele puternice ale soarelui. Acestea vor sta aici timp de aproximativ 20 de zile sau pana cand ating un continut de umiditate de aproximativ 12%. Cand este uscata, cafeaua este curatata si sortata manual.
Prajirea medie a acestui lot de cafea ii ofera un gust dulce si curat, cu multe note de fructe de padure si citrice.
Eusebiu Argatu (Recenzie autentică) –
Excelenta!