Kibingo este o localitate din provincia Kayanza, in nordul Burundiului, langa granita cu Rwanda. Relieful regiunii este alcatuit din dealuri cu sol vulanic, cu altitudini de 1700 pana la 1900 metri deasupra nivelului marii, populat de 3515 ferme de cafea de mici dimensiuni care produc cafea arabica din soiul Red Bourbon.
Recoltarea cireseor de cafea se face manual, in principal de catre membrii fiecarei familii deoarece marea majoritate a fermelor sunt de fapt gospodariile satenilor. Livezile, care sunt de fapt curtile din spatele caselor, au in medie cate 250 de arbori de cafea. Asadar fiecare familie are o productie relativ mica de cafea anual, in jur de 200 – 300 de kilograme de cirese de cafea.
Ciresele de cafea sunt vandute catre statia de procesare din Kibingo care se afla la o altitudine de 1893 m si deserveste intregii privincii Kayanza. Aici boabele sunt sortate pe doua categorii de calitate.
Acest lot este procesat cu adaugare de drojdie ORO care lungeste timpul de fermentare al cafelei permitandu-i sa dezvolte arome mai complexe.
Dupa ce fermentatia este finalizata, cafeaua este trecuta prin canale de spalare si gradare. Dupa spalare, baoabele sunt puse pe tavi de lemn si transportate la mesele de uscare. Aici acestea sunt lasate la uscat timp de 2-3 saptamani, timp in care sunt sortate si cernute in mod repetat, pentru a le oferi o uscare uniforma. Pe perioada noptii si atunci cand ploua, cafeaua este acoperita cu un cearsaf.
Odata uscate, boabele de cafea sunt ambalate in saci si pregatite de livrare, dar nu inainte de a se prepara cate o degustare din fiecare sarja pentru ai stabili calitataea.
Recenzii
Nu există recenzii până acum.